tirsdag den 25. marts 2008

Hvor kommer innovationen fra?

En ny amerikansk rapport "The State of the News Media 2008" fortæller om fremtidens medie-tendenser. Den er blandt andet kommenteret af forfatter Jens Jørgen Madsen på Journalistens blog tirsdag den 25, marts og af Lasse Jensen i Mennesker&Medier på P1 fredag den 21. marts.

Jens Jørgen Madsen skriver om "Massive forandringer på vej i mediebranchen" og peger på seks tendenser:
* Opfattelsen af hvad nyheder er, forandrer sig
* Et nyhedsmedie er ikke en slutdestination men et pitstop på vejen, hvor man samler sine nyheder op.
* Brugergenereret indhold (hyperlokal journalistik) er begrænset - i modsætning til tidligere spådomme.
* Nyhedsredaktionen bliver fremover det nye innovative rum, hvor journalistikken udvikler sig - fremfor at være base for dagens produktion.
* Medierne indsnævrer deres fokus til få, store historier.
* Reklamebranchen og annoncørerne har svært ved at omstille sig til de nye tider.

Lasse Jensen kommenterer blandt andet rapporten sådan her:

"Der er rigtigt mange spændende ting at lære om nyhedsudviklingen i den store amerikanske rapport, som kan læses på på www.stateofthenewsmedia.org – og man griber selvfølgelig sig selv i at sammenligne de amerikanske forhold med de hjemlige. Forleden læste jeg om en ung dansker, der for øjeblikket studerer i USA, meddeler, at han har planer om at rejse hjem til Danmark og forære alle sine penge til DR .

Oplevelsen af et totalt kommercialiseret mediemarked i USA har overbevist ham om det helt nødvendige i at have en offentligt finansieret public - service station som DR. Det er måske at gå til yderligheder – men hvis man selv besøger USA og følger med i medieudviklingen er det faktisk lysende klart, at den danske kombination af public service og fonds-eje stadig resulterer i nyhedsmedier, der f.eks. fortsat er langt mere udadvendte og langt mere fokuseret på skal vi kalde det traditionelle journalistiske dyder end mange af de amerikanske. Der er stadig nogle enkelte amerikanske globale nyheds-fyrtårne, som f.eks. New York Times – men de bliver færre og færre. Faresignalerne for nyhedsmedierne og journalistikken er markante i USA. De kan i høj grad anes herhjemme."

Netop hjemme efter 3 ugers studieophold i Bakersfield, Californien, hvor jeg har forsøgt at lære noget om hyperlokal journalistik (og den trend er allerede på vej ud igen - kan jeg forstå) - vil jeg give Lasse Jensen ret i at der er stor forskel på medier, organisation og kultur, når man sammenligner USA og Danmarks måde at gøre tingene på.

Men jeg synes det er tankevækkende, at det amerikanske system, der bygger på en stærk konkurrencementalitet både økonomisk og redaktionelt, tilsyneladende fremmer kreativitet og innovation i branchen.

Herhjemme er det for eksempel ikke gamle, garvede, erfarne og traditionelle medier, der går forrest i udviklingen af vores nyhedskanaler, men de innovative hjerner fra it-branchen, som kan se, hvordan nyheder passer ind i fremtidens medier.

tirsdag den 18. marts 2008

Bryan Adams vender tilbage

Så her jeg været til intimkoncert med Bryan Adams. Denne koncertomtale er bragt i Frederiksborg Amts Avis den 19. marts.

Der venter Hillerød et brag af en koncert den 2. juni, når canadiske rocksanger Bryan Adams vender tilbage til Danmark på festival-turné. Det viste den populære musiker, da han mandag aften gav koncert for et inviteret publikum i Pakhus 11 i København i anledning af sin nye cd ”11”.

Hillerød: Stemningen er sitrende forventningsfuld. Omkring 500 af Bryan Adams mest trofaste fans, koncertarrangører og pressefolk er inviteret til ”showcase”, hvor den canadiske rocksanger præsenterer sange fra sin nye cd ved en mini-koncert.
Pakhus 11 i København er sidste stop på præsentationsturnéen. Bryan Adams har i løbet af 11 dage givet 11 koncerter i 11 byer i anledning af sit nye album ”11”, der er det, ja rigtigt gættet, 11. i rækken fra den populære musiker.
- I tror måske, at når man har lavet musik i så mange år og prøvet at udgive plader så mange gange, ja så bliver det helt almindeligt, men jeg er stadig lige spændt på om numrene bliver spillet. Da jeg kørte af sted i bilen i går, og vi tændte for radioen, ja så spillede de en af sangene fra det nye album. Det var bare så…..fedt. Ja, det ville jeg bare lige dele med jer, siger Bryan Adams fra scenen, hvor han står alene med sin guitar, sin mikrofon og sit nodestativ.
Anerkendelsen vælter tilbage med det samme. Folk klapper, hujer, griner og pifter, og publikums forventninger bliver belønnet. Bryan Adams giver både nogle af sine nye numre og de gode gamle, hvor ”Summer of 69” får pakhusets vægge til at vibrere af begejstring.
- Jeg har siddet til pressemøder og interview hele dagen og fået alle mulige spørgsmål. Hvorfor er den eller den sang så fænomenal? Hvad ved jeg? Jeg skriver dem bare. Det er jer der afgør, om de bliver til noget, siger Bryan Adam.
Han er lille og splejset, smilende og charmerende og i 100 procent kontakt med sit publikum som han pingponger bemærkninger med undervejs imellem numrene. ”Go Brian. Go Brian. Go Brian” råber en flok kvinder i den ene side af salen, for dem er der flest af denne aften.
- Ja, jeg er en rigtig ”Brian”. Det er helt sikkert, siger han deroppe på scenen og afslører, at tiden med dansk kæreste også har efterladt en fin fornemmelse for det danske sprogs finurligheder. Nede i salen er en flok kvindehjerter klar til at tage sig af ”den rigtige Brian” inde i Bryan. En mobil telefon ringer midt i en ballade.
- Tager du lige den? Spørger rockstjernen fra scenen, mens han uanfægtet lader guitarstrengene fortælle sin bløde historie, og koncerten er selvfølgelig alt for hurtig overstået. Bryan Adams bliver kaldt ind på scenen igen.
- Bare rolig, jeg vender tilbage til sommer og I må undskylde, mange af de her numre lyder jo ikke af så meget ved en akustisk koncert, men til sommer har jeg mit band med og jeg skal spille et eller andet sted oppe nordpå. Jeg kan ikke lige huske byens navn…
Men det kan en del af publikum: ”Hillerød. Hillerød. Hillerød”, råber de, så bare vent Hillerød. Bryan Adams vender tilbage den 2. juni, og det bliver så godt.

søndag den 9. marts 2008

Eureka! I have found it

Så er jeg hjemme igen fra Californien, hvor jeg blev gæsteskribent på The Northwest Voice og The Southwest Voice. Se resultatet her:
Læse også redaktør Dana Martin's interview med mig her: http://www.northwestvoice.com/home/ViewPost/49263
Og om nabolages frivillige journalister:
http://www.northwestvoice.com/home/ViewPost/49382

By: Marianne Due, Special to The Southwest VoiceTopics:
larger view


“Why on earth did you choose to come to Bakersfield?”
This is the No. 1 question that meets me every time I tell someone that I have travelled all the way from Denmark to Bakersfield. The answer is: to learn about your neighborhood journalism.
I am first of all a curious journalist, then a newspaper area editor of three municipalities situated north of the Danish capitol Copenhagen. My newspaper, Frederiksborg Amts Avis, named after the castle in the middle of the town Hillerød, is a part of a media company that matches The Bakersfield Californian in size of circulation. So when in March 2007 I read an interview with Mary Lou Fulton that “The Northwest Voice is written by its citizens,” I had to learn more about these projects of participation journalism.
In Denmark you pay $2 for a daily newspaper as mine. It will contain almost no ads, and the circulation is declining dramatically, last year with 9 percent. The company earns its money through free weeklies (which contain ads) and the print work, so learning about new projects that are a success economically almost from day one, must be worth my journey half around the world.
And it certainly has been worth it. I have been interviewing the editors of The Voices, MÁS, Bakotopia, The Tehachapi News and Bakersfield.com, and I have the honor of meeting Mary Lou Fulton and publisher of The Californian Ginger Moorhouse.
Now I am much closer to understanding what you — the readers — love: to see pictures of yourself, your children or family, to share thoughts and experiences, to inform the neighborhood. All together, to build and have an identity through the Web site and magazine.
In Denmark, the first paper that started out with journalism known as participation, contribution, citizen, user generated or hyperlocal, began Jan. 8, and two weeks after 600 citizens had registered.
I have read in my guidebook about California, that the state motto is: “Eureka! I have found it.” Once it might have referred to land, or to gold or oil, but no doubt you can now also say this motto about your way of making the first steps into the future of journalism.
That’s why I have come to Bakersfield: to find it.

søndag den 3. februar 2008

Hyperlokale nyheder

"Trust God's Love" står der med store gyldne bogstaver på væggen henover det maghonimørke hovedgærde på en dobbeltseng.
Sengen tilhører redaktør Delia Carson fra byen Bakersfield i Californien. Hun vil være min vært, når jeg besøger "The Northwest Voice" for at lære mere om en af de nyeste trends indenfor journalistik, hyperlokale nyheder.
Billedet med sengen og de gyldne ord på væggen er vedhæftet det seneste blogindlæg (http://www.northwestvoice.com/ ) fra redaktøren, hvor hun med ganske få ord fortæller om sin tro, om det nyindrettede soveværelse, om bekymringer, og hvordan hun håndterer sin stressede hverdag ved at bede til gud i bilen på vej hjem fra arbejde. Og hvor hun hver gang ender med at finde ro ved at se ordene over sengen for sit indre blik. "Trust God's Love".
Hyperlokale nyheder handler om at skrive, fotografere og fortælle fra et lille geografisk område eller om et særligt afgrænset emne. I Bakersfield, der ligger nogle 100 kilometer nord for Los Angeles, er byens lokale dagblad i løbet af få år blevet førende på mediefronten ved at få succes med sine hyperlokale hjemmesider, der blandt andet dækker nogle af byens nybyggerområder. 80-90 procent af nyhederne og billederne bliver leveret af områdets beboere. De bedste indlæg bliver en gang om ugen trykt i bydelens ugeavis.
Herhjemme har Jydske Vestkysten, der med udgangspunkt fra Esbjerg dækker den sydligste del af Jylland, også kastet sig ud i den hyperlokale verden. Siden 8. januar har mere end 600 hundrede borgerjournalister dedikeret sig til projektet. Imponerende og spændende.
Når disse linjer læses, sidder jeg i Bakersfield, hvor jeg glæder mig til at møde Delia Carson og høre om hendes erfaringer om den helt nære journalistik. Personligt synes jeg, at både religion og indersiden af mit soveværelse er en meget privat sag. Især fordi jeg er et rodehoved og derfor deler soveværelse med nullermænd på størrelse med fugleedderkopper, men også fordi jeg foretrækker at stole på mig selv fremfor en gud. Så det er ret grænseoverskridende at give slip på Journalisthøjskolens vuggegave om at arbejde objektivt i demokratiets tjeneste for at kaste sig ud i de subjektive og meget personlige betragtninger, der er drivkræfterne bag hyperlokal journalistik.
Det skal nok blive et interessant og ikke mindst lærerigt møde med Delia Carson.

Klumme i Frederiksborg Amts Avis lørdag den 2. februar 2008

onsdag den 9. januar 2008

Mobil og hyperlokal

Mobil journalistik på lokalaviserne kan skabe trafik

Sådan skriver min tidligere kollega Morten Terf på Facebook. Her er indledningen:

At nettet er skabt til hurtigt nyt er et journalistik mantra, der i disse år har gode kår. Endnu har få lokalaviser dog kun overfladisk eksperimenteret med et ellers åbenbart redskab, der er som skabt til hurtigt indhold - mobil journalistik (Mojo).Her gennemgås styrker og ulemper. Det er let at komme i gang - og det kan betale sig. Lokalaviserne får trafik på sine netaviser og øger fokus og nærhed på nettet. BegrebetKernen i begrebet Mojo er, at journalisten rapporterer fra marken direkte til sit medie via ny teknik og således har redaktionspladsen med sig overalt. Bilen, caféen og gadehjørnet er hans kontor. Hans styrke er den fremrykkede deadline. Inspirationskilden til begrebet kommer fra USA - læs mit blogindlæg fra et amerikansk besøg i Danmark om Mojo på:http://iloblog.terf.dk/mund-til-mund?Home&post=25.